Jedlé květy a byliny v kvalitě BIO

V případě Vašeho zájmu o naše čerstvé jedlé květy a byliny nás kontaktujte e-mailem, nebo ideálně telefonicky na telefonním čísle, tel.: 605 143 539 (Zuzka), nebo tel.: 775 345 646 (Radek)

Jedlé květy z Bílých Karpat

jedlé květy Jedlé květy dříve běžně patřily do potravinového jídlelníčku našich předků. Toto jídlo „chudých“, je v dnešní době znovu s nadšením objevováno a vrací se opět do jídelníčku lidí vyznávající zdravý životní styl a kvalitní potraviny, a samozřejmě i jako skvělá součást výjimečných restaurací. Již od léta 2015 můžete poprvé i Vy ochutnat a objednat si naše jedlé květy  pěstované pro Vaši i naši radost, v přírodním a zdravém režimu, striktně bez jakýchkoliv postřiků a umělých  hnojiv, za to v krásném, podhorském prostředí Bílých Karpat.   Naše jedlé květy chceme nabízet jednak do sítě pro velmi kvalitní gastronomii, tak postupně i pro Vás a potěšení v domácnosti. Jedlé květy jsou nejen chutné, voňavé a krásné, ale také obsahují spoustu zdravý prospěšných látek, jako například antioxidanty a polyfenoly, vitamíny, minerály, enzymy a barviva.  Jejich použití je v kuchyni široké. Skvěle se hodí například do zeleninových salátů, na ozdobu pokrmů a některé dokonce na ozdobu sladkých pokrmů, dortů a zákusků. Zkuste je začít s námi objevovat, určitě budete překvapeni.

bio

Během sezóny si u nás můžete zakoupit tyto druhy jedlých květů:

 

měsíčekMěsíček Lékařský – sytě zlatooranžový květ je součástí 50 cm vysoké rostliny s dlouhými oválnými listy.TIP DO KUCHYNĚ: Okvětní lístky jsou dobré do rýže, koláčů, másla, jogurtů, amolet nebo ochucení a ozdobení zeleninových salátů.

 

 

lichořeřišnice Lichořeřišnice – Jedná se o stále nedoceněnou  krásnou „chuťovku“, která Vás překvapí.  Konzumují se listy, květy a semena.TIP DO KUCHYNĚ: Listy a květy mají pikantní chuť podobnou řeřiše a jsou výborné do salátů nebo ozdoba  pokrmů.

 

 

chrpaChrpa – Atraktivní jasně modrý květ chrpy,  je velmi oblíbenou květinou včel díky své atraktivní barvě. Není příliš aromatická.Rostlina je cca 60 cm vysoká a má šedozelené úzké listy. TIP DO KUCHYNĚ: používá se k ozdobení salátů a dalších pokrmů. Výborný je jeho čaj.

 

 

chryzantemaChryzanténa jedlá –   Velké bílé, žluté nebo růžové květy. TIP DO KUCHYNĚ:  Vhodné jako jedlá ozdoba v salátech a v horkých sladkých nápojích.

 

 

Brutnák  lékařský – Má vůni i chuť po okurkách. Přidává se do  aromatických octů, kde plní funkci ochucobrutnák jedlý květvací a estetickou. Také jsou vhodné jako ozdoba polévek, salátů, oblohy a dezertů. Dříve se kandovaly a používaly jako ozdoba cukrářských výrobků nebo se jedly jako cukroví. 

 

 

fialaFiala Letní – květy mají výbornou chuť připomínající ředkvičky. TIP DO KUCHYNĚ:  Těmito drobnými květy můžete posypat slavnostní chlebíčky nebo jednohubky, výborně se hodí na sýrovou pomazánku. Ochutí a krásně ozdobí zeleninový salát se zálivkou a těmito květy můžete ozdobit i jakýkoliv masový pokrm.

 

 

slez maurskySléz maurský – Líbezné slézové květy jsou skvělé do bylinných čajů pro zlepšení  chuti  a vzhledu i ozdoba přípitků. TIP DO KUCHYNĚ:  Květy jsou ideální do ovocných i zeleninových salátů a na chlebíčky.

 

 

Hvozdík karafiát – Okvětní lístky se přidávají do ovocných salátů a také do vín. Používají se také k výrobě sirupů.karafiát

 

 

Čerstvé byliny

Máta

Měsíček lékařský

Mateřidouška

Dobromysl

Kotvičník zemní

Šalvěj

Saturejka zahradní

Meduňka lékařská

Tymián

Echinacea – třapatka

Levandule lékařská 

Konopí seté

Sléz maurský

Petržel nať

Libeček

 

 

Ceny  jedlých květů  a  bylin Vám rádi zdělíme na vyžádání.